Ingredience:
Krutony:
- Starý a okoralý chléb, asi 2 plátky
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- Kůra z 1 citronu
- Sůl a pepř
- Hrst bazalky
Dresink:
- 2 lžíce balsamika
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř
- Hrst čerstvé bazalky
- Stroužek česneku
Salát:
- 50 g černé čočky beluga
- Hrst cherry rajčátek
- Půlka granátového jablíčka
- Hrst rukoly
- Hrstka čerstvé máty
- Hrstka vlašských ořechů
Postup:
Chléb si nakrájíme na kostičky, přidáme olivový olej, sůl a pečeme na 170 °C 8 minut, dokud nebudou křupavé. Po odstavení z plotny přidáme nastrouhanou citronovou kůru a pokrájenou bazalku. Dosolíme podle chuti.
V oddělené míse si uděláme dresink. Přidáme balsamiko, sůl, pepř a pomalu zašleháme metličkou olivový olej. Přidáme vylisovaný česnek.
Čočku uvaříme podle návodu a pak osolíme. Do mísy přidáme rukolu, čočku, bylinky, cherry rajčátka a promícháme s dresinkem. Přendáme na talíř, posypeme krutony, granátovým jablíčkem a oříšky. Na závěr polijeme celý pokrm dresinkem a dozdobíme bylinkami.