Suroviny:
Vepřová panenka:
- 1 váleček vepřové panenky
- 2 lžíce fenyklových semínek
- 2 lžíce anýzu
- Pár kuliček pepře
- 2 lžíce římského kmínu
- Pár kuliček koriandru
- Olivový olej
Angreštová salsa:
- Hrstka čerstvého angreštu (může být i naložený)
- Půlka červené papriky
- 1 šalotka
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a pepř
- Hrst hladkolisté petržele
Postup:
Pánev s řepkovým olejem zahřejeme, dokud se z ní trochu nekouří. Pak na ni prudce opečeme svíčkovou tak, aby byla ze všech stran karamelizovaná (asi minutu z každé strany). V hmoždíři si rozdrtíme fenyklová semínka, kmín, anýz, koriandr a kuličky pepře. Přidáme dvě lžíce olivového oleje. Váleček svíčkové pak osolíme, potřeme kořením a ještě zakápneme olejem, aby se koření při pečení nespálilo. Pečeme v troubě 10 minut při 180 °C. Po vytažení panenku necháme alespoň 5 minut odpočívat, než ji nakrájíme na plátky.
V míse si smícháme pokrájený angrešt, najemno nasekanou cibulku, sladkou papriku a zakápneme citronovou šťávou. Přidáme posekanou petržel, osolíme a opepříme podle chuti.
Panenku nakrájíme na plátky a podáváme se salsou.