- 4 portobello houby
- Zázvor
- 1 menší chilli cayenne
- 2 šalotky
- Sójová omáčka
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- 50 g třtinového cukru
- 100 g baby špenátu
- Česnek
- 400 g žluté cibule
- 200 ml bílého vína
- Kousek másla
- 150 ml smetany min. 30%
- Špetka čerstvého tymiánu
- Bobkový list
- 1 citron
- Sůl
Cibulové pyré:
Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a necháme ji karamelizovat na štědrém množství oleje. Přidáme špetku cukru, abychom pomohli karamelizaci. Když je cibule hnědá, přidáme sůl a zalijeme bílým vínem. Alkohol necháme vyvařit, přidáme tymián, bobkový list a zalijeme vodou (popř. vývarem), aby v ní byla veškerá cibule úplně ponořená. Cibuli vaříme, dokud úplně nezměkne, minimálně 25 minut. Cibuli byste měli být schopni jednoduše rozkrojit vidličkou. Na konci zmírníme oheň a zjemníme smetanou. Cibuli dáme do mixéru, přidáme kostičky másla a mixujeme dohladka.
Portobello steaky:
Portobello si opečeme dozlatova na pánvi kloboučkem dolů. Přidáme olej a zarestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, zázvor a chilli. Přidáme třtinový cukr, podlijeme sójovou omáčkou a zalijeme vodou tak, aby portobello houby byly ponořené ve vodě. Přidáme do vývaru rozmačkané kusy zázvoru a necháme redukovat 20 minut.
Na pánvi si orestujeme najemno nakrájený česnek, přidáme špenát, osolíme a po 30 vteřinách stáhneme. Zakápneme citronovou šťávou.
Na talíř dáme vrstvu cibulového pyré, navrch portobello steaky a spařený špenát.