Ingredience
Žemlovka:
- 700 g tvrdého chleba
- 300 ml 30% smetany
- 200 ml plnotučného mléka
- 3 vajíčka
- 500 g měkkého plnotučného tvarohu
- 150 g cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 1 špetka kurkumy
- 1 špetka perníkového koření
- 1 špetka skořice
- 70 g rozpuštěného másla
- 50 g mletého máku
- 300 g švestek
- 50 g třtinového cukru
- 60 g cukru moučka
Vanilková omáčka:
- 500 ml plnotučného mléka
- 50 g cukru krupice
- 80 ml likéru Amaretto
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
Postup:
Ztvrdlý chléb nakrájíme na silnější plátky asi 0,8 cm. V míse smícháme smetanu, mléko, cukr, vanilkový cukr a rozpuštěné máslo. Přidáme kurkumu, perníkové koření a dvě vajíčka. Metličkou zamícháme.
Plátky chleba ponoříme do mléka, aby co nejvíce nasál tekutinu. Švestky nakrájíme na plátky, přidáme cukr, špetku skořice a zamícháme. V samostatné míse smícháme tvaroh s moučkovým cukrem, přidáme jeden žloutek, všechen mák, jeden vanilkový cukr a zamícháme. Na dno plechu položíme plátky chleba a ještě je pořádně zalijeme zbývajícím mlékem, ve kterém jsme ho namáčeli. Na tuto vrstvu pak dáme švestky a pak na ně makový tvaroh. Zakončíme vrstvou chleba. Poslední vrstvu přetřeme máslem. Pečeme na 170 °C asi 35 minut.
V rendlíku si uvaříme pudinkovou omáčku. Třetinu mléka nejdříve zahřejeme v rendlíku a zbytek mléka smícháme s pudinkovým práškem a cukrem. Do horkého mléka pomalu přiléváme studené mléko s pudinkem a celou dobu mícháme metličkou, aby se nám neudělaly hrudky. Na závěr přidáme Amaretto.
Vychladlou žemlovku nakrájíme na krychličky a podáváme s vanilkovou omáčkou.