Brambory tvoří základ jídelníčku. Jsou neuvěřitelně univerzální a skrývají více, než je o nich všeobecně známo. Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně. Receptů z brambor existuje doslova nepřeberné množství. Několik netradičních přináší projekt Žijeme jídlem.
Během podzimních a zimních měsíců budou na pultech obchodů k dostání především pozdní brambory. Tyto brambory jsou, co do výživového hlediska, stejně hodnotné jako ty rané. Bez nadsázky můžeme tvrdit, že brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě. Jejich hlavní zásobní látkou je energeticky bohatý škrob, přesto mají výrazně méně kalorií než například bílé pečivo, těstoviny nebo rýže. Důvodem je voda, kterou brambora obsahuje asi ze 70–80 procent. Brambory jsou i zdrojem vlákniny, která přispívá k pocitu sytosti. Jsou bohaté na minerály, vitaminy, bílkoviny a jsou téměř bez tuku. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitaminů (zdroj vitaminu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (za zmínku stojí vysoký obsah draslíku, kterého je v jedné bramboře srovnatelné množství se třemi banány, dále hořčíku, železa i selenu), vlákniny a antioxidantů (zejména u barevných odrůd).
Nejčastěji se brambory připravují jako klasická příloha k hlavním pokrmům. Jedná se například o brambory s pažitkou a tvarohem, bramborový salát, bramborové knedlíky, pečené brambory. Kuchařka Chili Ta Thuy Dung, známá ze soutěže MasterChef Česko, přináší několik originálních receptů v rámci projektu Žijeme jídlem, které najdete zde: recepty.