Cibule je nedílnou součástí české kuchyně

14-12 / 2021

Představit si českou kuchyni bez cibule je doslova nemožné. Jedná se o stavební kámen většiny pokrmů. Cibule patří do základů omáček, do salátů, polévek a takto je možné jmenovat celou řadu dalších jídel. S projektem Žijeme jídlem přinášíme několik tipů na zajímavé pokrmy z královny české kuchyně – cibule.

Cibule má specifickou chuť i vůni. Každý ji zná a každý ji ve svém životě ochutnal jak vařenou, smaženou, grilovanou, tak v syrovém stavu. Cibule je totiž naprostým základem nejen české, ale téměř celosvětové gastronomie. Má přínos i pro lidské zdraví. V syrovém stavu je silným antioxidantem. Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, také podporuje trávení a pomáhá například při kašli. V České republice se pěstuje několik druhů cibule. Tou nejznámější je bezesporu cibule žlutá, někdo ji zná pod pojmem kuchyňská. Ta hraje důležitou roli především při vaření. Dále existuje cibule červená, bílá, šalotka, jarní cibulka a další.

 

Každý se během vaření s cibulí setkal a každý jistě zná několik zajímavých receptů ze samotné cibule. S projektem Žijeme jídlem a ve spolupráci s kuchařkou Chili Ta Thuy Dung, která se proslavila svým působením v pořadu MasterChef Česko, přinášíme několik zajímavých receptů z cibule, které najdete zde: recepty.


< Zpět na aktuality

Novinky - výpis všech