Typické české ovoce? Jablko

15-12 / 2021

S příchodem zimy je nejvyšší čas posílit svou imunitu. Mnoho lidí tento problém řeší návštěvou lékárny a zakoupením vitaminů. Vitaminy jsou často nejenom drahé, ale pro tělo v některých případech těžko vstřebatelné. Nejpřirozenější zdroj vitaminů přitom roste v zahradách či sadech. S projektem Žijeme jídlem si z nich připravíme netradiční recepty.

 

Nejtypičtějším ovocem pro Českou republiku je jablko. Toto ovoce se v mnoha odrůdách pěstuje v celé Evropě. Jablko obsahuje vitaminy A, B, C i E, kyselinu listovou a více než 30 minerálních látek. Mezi ně patří železo, vápník, fosfor nebo hořčík. Díky enzymům stabilizují střevní mikroflóru a napomáhají trávení.

V českých sadech se nejvíce pěstují odrůdy Idared, Golden Delicious, Jonagold, Gala a další. Odrůda Idared dozrává později než ostatní a na pultech obchodů je proto k dostání v zimních měsících. Má sladkou, ale zároveň příjemně nakyslou chuť. Golden Delicious jsou při správném vyzrání plodů sladká a měkká, proto se doporučují k přímé konzumaci. Přestože Jonagold je poměrně novou odrůdou, svou oblibu si získal velmi rychle. Jablka tohoto druhu se sklízejí obvykle v období října, v některých oblastech dozrávají až v období Vánoc. Hodí se zejména na odšťavnění či pečení.

Projekt Žijeme jídlem ve spolupráci s moderátorkou a kuchařkou Chili Ta Thuy Dung, která se zúčastnila soutěže MasterChef Česko, přináší několik zcela netradičních receptů z tohoto ovoce, které najdete zde: recepty.


< Zpět na aktuality

Novinky - výpis všech