Kokosový bůček s jasmínovou rýží a nakládanou zeleninou z ředkve a mrkve

Suroviny na 3 porce:

Kokosový bůček:

- 300 g bůčku s kůží 

- 300 ml kokosové smetany 

- 30 g citronové trávy

- 100 g šalotky 

- 100 g zázvoru

- 1 paprička chilli cayenne  

- 50 g česneku 

- 100 ml rybí omáčky 

- 100 ml Kikkoman sójové omáčky 

- 100 g třtinového cukru 

- Hrst koriandru

Salátek: 

- 200 g bílé ředkve

- 100 g mrkve 

- 100 ml bílého vinného octa 

- 30 g krystalového cukru

- 2 čajové lžičky soli 

Postup:

Z bůčku odstraníme kůži, maso nakrájíme na kostky 8 cm dlouhé a 5 cm široké. Šalotku, cibuli, zázvor, papričku chili cayenne a citronovou trávu nakrájíme nadrobno a zarestujeme na oleji. Směs přidáme k syrovému bůčku, který nakrájíme na kostky. Přidáme rybí omáčku, sójovou omáčku, kokosovou vodu a vylisovaný česnek. Zarestujeme a necháme odpočinout alespoň na 3 hodiny, ideálně přes noc.

 

Maso dáme péct na 170 °C na 50 minut společně se zarestovanou zeleninou. 

 

V samostatném rendlíku si rozpustíme cukr na karamel. Když je maso upečené, přidáme karamel, zalijeme kokosovou vodou, přidáme vodu a kokosovou smetanu. Doplníme o rozmačkané kusy zázvoru a citronovou trávu. Přilijeme zhruba tolik vody, dokud není bůček plně ponořený v tekutině. Vaříme přikryté pokličkou zhruba 35 minut, dokud bůček neztmavne a není úplně měkký.

 

Na závěr, když je maso úplně měkké, zjemníme vývar kokosovým mlékem a přisypeme jarní cibulku. Naběračkou vytáhneme přebytečný tuk z výpeku a omáčku zahustíme tapiokovou moukou, kterou předtím rozmícháme v malém množství vody.

Salátek:

Ředkev a mrkev oloupeme a nakrájíme na nudličky. Přidáme ocet, cukr a sůl a promačkáme zeleninu lehce rukama. Zalijeme vodou a necháme marinovat alespoň hodinu a půl.

 

< zpět na recepty

Kokosový bůček s jasmínovou rýží a nakládanou zeleninou z ředkve a mrkve
Modul: Recepty