Vepřová panenka s angreštovou salsou

Suroviny:

Vepřová panenka: 

- 1 váleček vepřové panenky

- 2 lžíce fenyklových semínek

- 2 lžíce anýzu 

- Pár kuliček pepře 

- 2 lžíce římského kmínu 

- Pár kuliček koriandru 

- Olivový olej 

Angreštová salsa:

- Hrstka čerstvého angreštu (může být i naložený)

- Půlka červené papriky

- 1 šalotka

- Šťáva z 1 citronu 

- Sůl a pepř

- Hrst hladkolisté petržele 

Postup:

Pánev s řepkovým olejem zahřejeme, dokud se z ní trochu nekouří. Pak na ni prudce opečeme svíčkovou tak, aby byla ze všech stran karamelizovaná (asi minutu z každé strany). V hmoždíři si rozdrtíme fenyklová semínka, kmín, anýz, koriandr a kuličky pepře. Přidáme dvě lžíce olivového oleje. Váleček svíčkové pak osolíme, potřeme kořením a ještě zakápneme olejem, aby se koření při pečení nespálilo. Pečeme v troubě 10 minut při 180 °C. Po vytažení panenku necháme alespoň 5 minut odpočívat, než ji nakrájíme na plátky. 

 

V míse si smícháme pokrájený angrešt, najemno nasekanou cibulku, sladkou papriku a zakápneme citronovou šťávou. Přidáme posekanou petržel, osolíme a opepříme podle chuti. 

 

Panenku nakrájíme na plátky a podáváme se salsou. 

< zpět na recepty

Vepřová panenka s angreštovou salsou
Modul: Recepty