Postup:
Do větší mísy prosajte hladkou mouku se špetkou solí. Přidejte mléko a celá vejce. Vše rozmixujte do hladké těstové směsi. Ta by měla být hustá tak akorát – ani řídká, ani příliš hustá. Na nízkou pánev s rozpáleným olejem vlijte přibližně jednu malou naběračku palačinkové směsi. Smaže po obou stranách dozlatova.
Postup:
Oloupaná a jadřinců zbavená jablka nakrájejte na menší kousky. Na pánvi nebo v hrnci rozpusťte silnější plátek másla a přidejte nakrájená jablka. Přisypejte asi dvě polívkové lžíce krupicového cukru a na mírném plamenu nechejte cukr s jablky zkaramelizovat. Opékejte asi 5 minut, dokud nebudou jablka pěkně zlatavá a změklá. Přidejte mletou skořici nebo i jiné oblíbené koření či špetku soli pro pikantnost. Vše na pánvi promíchejte a nechte všechny ingredience propojit a odpařit přebytečnou tekutinu.
Zkaramelizovaná jablíčka nasypejte na palačinku a pocukrujte ještě skořicovým cukrem. Palačinky zabalte klasicky do roličky nebo přeložte na „trojhránek“. Na ozdobu přidejte zakysanou smetanu a nakonec vše pocukrujte moučkovým cukrem.