Palačinky na slano podle Mistra Málka

Palačinky pro dvě osoby
  • Špetka soli
  • 2 vejce
  • 400 ml mléka
  • 200 g hladké mouky


Postup:

Do větší mísy prosajte hladkou mouku se špetkou solí. Přidejte mléko a celá vejce. Vše rozmixujte do hladké těstové směsi. Ta by měla být hustá tak akorát – ani řídká, ani příliš hustá. Na nízkou pánev s rozpáleným olejem vlijte přibližně jednu malou naběračku palačinkové směsi. Smaže po obou stranách dozlatova.

Slaná varianta
  • 300 g krůtího masa
  • 250 g špenátu
  • Smetana
  • Cibule
  • Máslo
  • Plátkový sýr (gouda nebo eidam)
  • Sýr v celku na strouhání
  • Olej


Postup:

Nejdříve si oloupejte jednu větší cibuli a nakrájejte ji najemno. Přidejte silnější plátek másla na rozpálenou pánev. Než se cibule na másle zpění a zesklovatí, nakrájejte si krůtí maso na menší kousky. Poté přidejte do pánve k máslu a restujte. Jakmile je maso orestované, přidejte špenát. Směs zalijte půlkou smetany a vše provařte tak dlouho, aby se přebytečná tekutina, převážně ze špenátu, odpařila. Výsledná směs by měla mít hustou konzistenci.

Na palačinku položte 2 plátky sýru, na který dejte náplň z krůtího masa a špenátu v takovém množství, aby šla palačinka zabalit. Vytřete malý pekáč či zapékací nádobu olejem a postupně ho naplňte smotanými palačinkami se směsí.

Nastrouhejte sýr nahrubo a přidejte do něj zbytek smetany. Obě ingredience promíchejte a vytvořenou směsí polijte palačinky v nádobě. Můžete přidat i špetku muškátového oříšku k provonění.

Vše dejte zapéct do trouby, ideálně na gril při teplotě 200 °C, dokud sýr nezačne zlátnout.  Jakmile začne sýr zlátnout, vyndejte pekáček z trouby a nechejte ještě 10 minut vše lehce zatuhnout.

< zpět na recepty

Palačinky na slano podle Mistra Málka
Modul: Recepty