Cibulové pyré s portobello steaky 

Ingredience:

- 4 portobello houby 

- Zázvor

- 1 menší chilli cayenne

- 2 šalotky

- Sójová omáčka 

- 1 l vody nebo zeleninového vývaru

- 50 g třtinového cukru

- 100 g baby špenátu 

- Česnek 

- 400 g žluté cibule

- 200 ml bílého vína

- Kousek másla

- 150 ml smetany min. 30%

- Špetka čerstvého tymiánu 

- Bobkový list

- 1 citron

- Sůl 

Postup:

Cibulové pyré:

Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a necháme ji karamelizovat na štědrém množství oleje.  Přidáme špetku cukru, abychom pomohli karamelizaci. Když je cibule hnědá, přidáme sůl a zalijeme bílým vínem. Alkohol necháme vyvařit, přidáme tymián, bobkový list a zalijeme vodou (popř. vývarem), aby v ní byla veškerá cibule úplně ponořená. Cibuli vaříme, dokud úplně nezměkne, minimálně 25 minut. Cibuli byste měli být schopni jednoduše rozkrojit vidličkou. Na konci zmírníme oheň a zjemníme smetanou. Cibuli dáme do mixéru, přidáme kostičky másla a mixujeme dohladka. 

Portobello steaky:

Portobello si opečeme dozlatova na pánvi kloboučkem dolů. Přidáme olej a zarestujeme nadrobno nakrájenou šalotku, zázvor a chilli. Přidáme třtinový cukr, podlijeme sójovou omáčkou a zalijeme vodou tak, aby portobello houby byly ponořené ve vodě. Přidáme do vývaru rozmačkané kusy zázvoru a necháme redukovat 20 minut.

 

Na pánvi si orestujeme najemno nakrájený česnek, přidáme špenát, osolíme a po 30 vteřinách stáhneme. Zakápneme citronovou šťávou. 

 

Na talíř dáme vrstvu cibulového pyré, navrch portobello steaky a spařený špenát. 

< zpět na recepty

Cibulové pyré s portobello steaky 
Modul: Recepty