Pošírovaná vejce se slaným jogurtem a domácí chili pastou

Ingredience:

Domácí chili pasta: 

- 1 červená sladká paprika

- 1 šalotka

- Kus zázvoru

- 1 paprička chilli cayenne

- Trocha sušených chilli flíčků 

- Olivový olej

- Polévková lžíce třtinového cukru

- Polévková lžíce sójové omáčky

- Sůl 

- Polévková lžíce sušených rajčat 

- 100 ml rajčatového pyré 

Slaný jogurt:

- 300 ml smetanového jogurtu

- Česnek 

- Trocha citronové šťávy

- Sůl a pepř

Ostatní suroviny:

- 2 velká vejce

- 50 ml bílého vinného octa

- 1,5 l vody na pošírování

- Sůl

- Čerstvý kopr

Postup: 

Papriku osolíme, zakápneme olivovým olejem a dáme péct na 20 minut při teplotě 170 °C. V hrnci si na oleji zarestujeme najemno nakrájenou šalotku, zázvor, chilli. Restujeme doměkka. Přidáme cukr, zalijeme sójovou omáčkou a rajčatovým pyré. Povaříme asi 10 minut. Potom vše rozmixujeme v mixéru společně s paprikou a sušenými rajčaty. 

 

Jogurt smícháme s vylisovaným česnekem, osolíme, opepříme a přidáme citronovou šťávu. 

 

V hrnci si uvaříme 1,5 l vody, do které přidáme sůl a 30 ml bílého vinného octa. Vejce rozklepneme do misky. Velkou lžíci rozvíříme vodu a vejce do ní těsně nad povrchem vody pomalu vlijeme. Zhruba po 3 minutách vejce vytáhneme. 

 

Na talíř rozprostřeme jogurt, přidáme vejce a zalijeme chilli pastou. Na závěr přidáme čerstvý kopr a kvalitní olivový olej.

< zpět na recepty

Pošírovaná vejce se slaným jogurtem a domácí chili pastou
Modul: Recepty