Onigirazu sendvič s mletým hovězím masem

Suroviny:

- 200 g mletého hovězího masa

- 1 šalotka

- Špetka římského kmínu 

- 2 lžíce sójové omáčky 

- 1 lžíce rybí omáčky 

- 2 lžíce rýžového vína

- 100 g sushi rýže 

- 50 ml bílého rýžového octa (může být také vinný)

- 1 lžíce krystalového cukru 

- Olej z praženého sezamu 

- 1 avokádo
- 1 mrkev 

- Půlka okurky 

- 3 papíry na sushi z řasy Nori

Sezamová majonéza:

- Majonéza

- Sezamový olej (z praženého sezamu)

- Trochu medu 

Postup:

Rýži si uvaříme podle návodu a pak ji dochutíme dresinkem z bílého rýžového octa, cukru a soli. Přidáme ještě dvě lžíce sezamového oleje a sezamová semínka. Dobře promícháme. 

 

Na pánvi si osmahneme šalotku dozlatova. Přidáme mleté maso, římský kmín a restujeme cca 6 minut. Zalijeme rýžovým vínem, necháme ho vyvařit. Směs dochutíme sójovou omáčkou, rybí omáčkou a špetkou cukru. Restujeme maso doměkka.

 

Sezamovou majonézu si připravíme tak, že do klasické budeme pomalu metličkou zašlehávat sezamový olej, který přiléváme pomalu slabým proudem. Na závěr dochutíme medem a osolíme podle chuti. 

 

Mrkev si nastrouháme, okurku nakrájejíme na proužky a avokádo na plátky. Papír z řasy Nori si nastříháme na čtverce. Lesklejší stranu dáme dolů na potravinovou fólii. Na papír Nori dáme asi dvě vrchovaté lžíce rýže a vytvarujeme z nich také čtverec. Čtverec z rýže by měl být uprostřed a otočený tak, aby jeho rohy kopírovaly rohy papíru Nori. Na rýži přidáme mrkev, avokádo, mleté maso, majonézu a proužky okurky. Vrstva nesmí být moc vysoká, aby se dobře balila. Vrchní vrstvu přikryjeme dalším čtvercem rýže. Rukama lehce rýži vytvarujeme, aby nám onigirazu drželo pohromadě. Pak okraje papíru Nori přehneme přes okraje náplně tak, abychom ji do papíru zabalili celou. Přetáhneme přes sendvič potravinovou fólii a formujeme tak, aby měl hezký a pevný tvar. Sendvič necháme alespoň 5 minut odpočinout a pak ho rozkrojíme. Nesmíme zapomenout odstranit při servírování fólii. 

< zpět na recepty

Onigirazu sendvič s mletým hovězím masem
Modul: Recepty