Batátové lívance se šlehaným žervé a tvarohem

Ingredience:

Batátové lívance:

- 150 g hladké mouky

- 2 vejce

- Špetka skořice

- Středně velká batáta (160 g)

- 150 ml polotučného mléka

- Špetka skořice

- 1 lžička kypřicího prášku

- 50 g másla

- Olivový olej

Šlehané žervé s tvarohem:

- 150 g žervé

- 200 g plnotučného tvarohu

- Hladkolistá petržel

- Česnek

- Citronová tráva

- Sůl a pepř

- Javorový sirup

- 100 g slaniny

Postup:

Batátu osolíme, zakápneme olivovým olejem a upečeme v troubě doměkka. Můžeme ji také ponořit do vody a dát do mikrovlnky na 25 minut. Až změkne, přidáme trochu mléka a rozmixujeme, abychom měli hladké pyré.

 

Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh. Smícháme v míse mouku, kypřicí prášek, sůl a skořici. Přidáme žloutky, teplé mléko a zamícháme. Přidáme batátové pyré a 50 g rozpuštěného másla. Potom pomalu zapracujeme sníh. Těsto moc nemícháme, aby bylo nadýchané. Horkou pánev potřeme olejem a polévkovou lžící na pánev naléváme mini lívance nebo použijeme lívanečník.

Žervé zamícháme s tvarohem, přidáme najemno nakrájený česnek, petržel, sůl, pepř a trochu citronové šťávy.

 

Slaninu osmažíme dozlatova. Lívance nemažeme vrstvou žervé a na něj položíme lívanec. Takto střídáme několik vrstev. K lívancům přidáme plátky slaniny a zalijeme javorovým sirupem.

< zpět na recepty

Batátové lívance se šlehaným žervé a tvarohem
Modul: Recepty