Netradiční žemlovka se švestkami

Ingredience

Žemlovka:

- 700 g tvrdého chleba

- 300 ml 30% smetany

- 200 ml plnotučného mléka

- 3 vajíčka 

- 500 g měkkého plnotučného tvarohu

- 150 g cukru 

- 2 sáčky vanilkového cukru 

- 1 špetka kurkumy

- 1 špetka perníkového koření 

- 1 špetka skořice 

- 70 g rozpuštěného másla 

- 50 g mletého máku 

- 300 g švestek 

- 50 g třtinového cukru 

- 60 g cukru moučka

Vanilková omáčka:

- 500 ml plnotučného mléka 

- 50 g cukru krupice 

- 80 ml likéru Amaretto 

- 1 sáček vanilkového cukru 

- 1 sáček vanilkového pudinku

Postup: 

Ztvrdlý chléb nakrájíme na silnější plátky asi 0,8 cm. V míse smícháme smetanu, mléko, cukr, vanilkový cukr a rozpuštěné máslo. Přidáme kurkumu, perníkové koření a dvě vajíčka. Metličkou zamícháme. 

 

Plátky chleba ponoříme do mléka, aby co nejvíce nasál tekutinu. Švestky nakrájíme na plátky, přidáme cukr, špetku skořice a zamícháme. V samostatné míse smícháme tvaroh s moučkovým cukrem, přidáme jeden žloutek, všechen mák, jeden vanilkový cukr a zamícháme.  Na dno plechu položíme plátky chleba a ještě je pořádně zalijeme zbývajícím mlékem, ve kterém jsme ho namáčeli. Na tuto vrstvu pak dáme švestky a pak na ně makový tvaroh. Zakončíme vrstvou chleba. Poslední vrstvu přetřeme máslem. Pečeme na 170 °C asi 35 minut. 

 

V rendlíku si uvaříme pudinkovou omáčku. Třetinu mléka nejdříve zahřejeme v rendlíku a zbytek mléka smícháme s pudinkovým práškem a cukrem. Do horkého mléka pomalu přiléváme studené mléko s pudinkem a celou dobu mícháme metličkou, aby se nám neudělaly hrudky. Na závěr přidáme Amaretto. 

 

Vychladlou žemlovku nakrájíme na krychličky a podáváme s vanilkovou omáčkou. 

< zpět na recepty

Netradiční žemlovka se švestkami
Modul: Recepty